Menu Sluiten

ECIB Takaful

Takaful Islamitische Overlijdensverzekering

Wat is Takaful

Takaful is afgeleid van het Arabische stamwoord Kafala dat ‘wederzijdse garantie’ betekent. Het is een islamitisch systeem van onderlinge samenwerking, opgebouwd rond het concept van “Tabarru” (vrijwillige bijdragen). Elke deelnemer draagt bij aan een fonds om eventuele verliezen te dekken, terwijl elke deelnemer ook profiteert van het fonds. 

Expertise Centrum Islamitisch Begraven

Op deze pagina geven we een uitgebreide toelichting over de term ‘Takaful’ en het oprichten van een islamitische conforme overlijdensverzekering en onze planning. 

Takaful Islamitische Overlijdensverzekering

Hoe werkt Takaful?

Takaful is een islamitische geoorloofde verzekeringsvorm. Bij Takaful staan de islamitische principes centraal als samenwerking en onderlinge bescherming. Uw bijdrage voor deelname wordt gebundeld in één fonds, namelijk het Takaful fonds van de deelnemer, en zal worden gebruikt om onvoorziene omstandigheden te betalen als een van de leden die deelnemen aan de regeling een verlies lijdt zoals uitvaart en begrafeniskosten. Elk lid van de regeling beschermt in wezen anderen door compensatie van het Takaful fonds te garanderen voor de vastgestelde kosten die leden van de regeling hebben geleden. Dit gebeurt door een periodiek bijdrage te betalen aan het Takaful fonds in de vorm van wederzijdse bijstand.

Takaful Islamitische Overlijdensverzekering

Waarom een Takaful Islamitische Overlijdensverzekering?

Het ECIB heeft de ontwikkelingen van de moslimgemeenschap in het afgelopen jaar nauwlettend gevolgd met betrekking tot begraven en de wensen en behoeften die hierbij komen kijken. Hiervan is een risicoanalyse gemaakt op basis van de zwakten, kansen en uitdagingen op de korte en lange termijn. Moslimgemeenschappen hebben door de COVID pandemie vele dierbaren verloren. Echter, door maatregelen en beperkingen als gevolg van het sluiten van internationale grenzen en het luchtruim, zijn nabestaanden genoodzaakt om in Nederland hun dierbaren te begraven. De kansen die ontstaan is de verdere opkomst van islamitische begraafplaatsen en veel moslims die ervoor kiezen om in Nederland begraven te worden. Het ECIB heeft geconstateerd dat de binding met Nederland tijdens en na COVID nog groter is geworden. Tevens ervaren diverse moslimgemeenschappen een hoogdrempelige relatie met hun overlijdensdekking. Het ECIB blijft deze ontwikkeling volgen en heeft prioriteit gemaakt van de wensen van moslims om, vanuit haar expertises als ook belangenbehartiger op het gebied van islamitisch begraven de zwakten, kansen en uitdagingen in te vullen en een oplossing te realiseren. Dit thema is door het ECIB reeds opgepakt.

Takaful Islamitische Overlijdensverzekering

Is Takaful islamitisch geoorloofd?

Takaful is gebaseerd op het principe van samenwerking (Ta’awun) en niet op verkoop of uitwisseling, wat de verwerpelijke aspecten van gharar (onzekerheid), maysir (gokken) en riba (rente) verzacht. Dit in tegenstelling tot de conventionele verzekering, waar polishouders premies betalen als een prijs voor bescherming tegen verlies. Als er een verlies optreedt, wordt de verzekeringnemer beschermd. De verzekeringnemer verliest de premie aan de verzekeringsmaatschappij als een dergelijk verlies zich niet voordoet.

Met Takaful is uw bijdrage een overeenkomst met andere leden (deelnemers) van het fonds om elkaar wederzijds te helpen door middel van financiële hulp als een lid van het fonds een verlies of bijvoorbeeld een ramp lijdt. Een Takaful organisatie beheert het Fonds alleen voor de deelnemers en haar doel.

Takaful is niet iets nieuws in de islamitische wereld. Het is al eeuwen bekend, sinds de dagen van de Heilige Profeet Mohammed (vrede zij met hem) en de vroege kaliefen.
Institute of Islamic Banking and Insurance England IIBI
Experiste Centrum islamitisch begraven

Takaful Islamitische Overlijdensverzekering

Wat is het verschil van Takaful met andere verzekeringen?

De conventionele verzekeringen zoals we ze kennen in Nederland zijn belangrijk omdat ze een essentiële functie vervullen om een financieel vangnet te bieden voor het geval er iets onverwachts gebeurt, zoals het zorgverzekering, autoverzekering bij een kritieke ziekte, een ongeval, verlies van eigendommen en overlijden. De basis van een conventionele verzekering is dat er altijd een overeenkomst is tussen de verzekerde (u) en de verzekeraar (het bedrijf dat het risico draagt). Deze overeenkomst heet een polis en om verzekerd te zijn betaalt u een vergoeding, ook wel premie genoemd, aan de verzekeraar. Deze premies worden in de meeste gevallen belegd door de verzekeringsmaatschappij. De verzekerde (u) hebt hierover geen zeggenschap waar en hoe deze investeringen worden gedaan. Deze beleggingen zijn islamitisch niet geoorloofd aan bedrijven die niet aan de islamitische normen voldoen, inclusief bedrijven met hoge risico’s of onzekerheden.

Takaful is een islamitische geoorloofde verzekering waarbij niet belegd wordt. Takaful verschilt echter fundamenteel van conventionele verzekeringen in zijn principes. In een Takaful verzekering (regeling) heb je een verzekering gebaseerd op het concept van Ta’awun (samenwerking en wederzijdse bijstand). Dit betekent dat deelnemers van een respectievelijk Takaful regeling zichzelf niet alleen individueel beschermen in tijden van tegenslag, maar ook wederzijdse hulp bieden aan alle in aanmerking komende Takaful deelnemers.

Takaful Islamitische Overlijdensverzekering

De geschiedenis van Takaful

Takaful is niet iets nieuws in de islamitische wereld. Het is al eeuwen aan de gang, sinds de dagen van de Heilige Profeet Mohammed (vrede zij met hem) en de vroege kaliefen.

Zoals we weten, waren er in die tijd schepen en handelskaravanen en die waren blootgesteld aan dezelfde risico’s als waar wij als moslims hedendaags mee te maken hebben. Schepen kunnen tot zinken worden gebracht, caravans kunnen worden overvallen of in brand vliegen enz. Gezien deze gevaren voor de handelsactiviteit waren de vroege moslimvolkeren van wijs genoeg om een systeem van wederzijdse bescherming te formuleren zodat de leden van een bepaalde karavaan of handelsdelegatie konden worden verzekerd in van verlies en schade die zij hebben geleden door onvermijdelijke omstandigheden. Zo zouden de leden van deze handelsondernemingen een formeel pact aangaan waarin werd bepaald dat in geval van verlies voor de ene partij, de anderen zouden bijdragen om dat verlies goed te maken.

Het enige essentiële verschil tussen Takaful in die tijd en Takaful vandaag is dat terwijl vroeger pas na het verlies betaald werd, we tegenwoordig een vastgestelde bedrag in rekening brengen van wat bekend staat als een bijdrage voor schade door onvoorziene omstandigheden, en tenslotte aan het einde van bij een omstandigheid zoals de bijdrage wordt teruggegeven aan de deelnemers in dit geval de nabestaanden in de vorm van het bekostigen van de begrafeniskosten.

De geschiedenis van Takaful of wederzijdse schadeloosstelling vond zelfs uitdrukking in de eerste grondwet van Medina (Mithaq al-Madina) in de dagen van de profeet (vzmh) en was het tweede systeem dat formeel werd geïnstitutionaliseerd door de kalief Umar, het eerste was de ‘Baitul Mal’ of Openbare schatkist. Deze ontwikkelingen op staatsniveau zorgden ervoor dat Takaful werd geformaliseerd in een veiliger systeem, met meer verantwoording en meer checks and balances. Tijdens deze periode werden een aantal Takaful producten ontwikkeld, niet alleen gebaseerd op “Diyah” of bloedgeld, maar ook op “Da’waniyah”, wat een soort professionele vergoeding was voor gouverneurs en staatsfunctionarissen.

Zo werd het systeem van Takaful een integraal onderdeel van de handel en commercie in die tijd en dit systeem bleef enkele eeuwen bestaan tot het einde van de Eerste Wereldoorlog. De val van het Ottomaanse kalifaat kort daarna betekende dat Takaful, samen met de andere staatsinstellingen die de moslimbelangen hadden veiliggesteld, in slechte tijden terechtkwamen. Terwijl Takaful naar de achtergrond verdween, kwamen de conventionele verzekeringen, opgelegd door de westerse koloniale machten, voor in de plaats, en dit duurde tientallen jaren. Pas in de jaren zeventig, met de heropleving van de islamitische bankiervormen in het Midden-Oosten, ontwikkelde zich ook het moderne Takaful. Het eerste Takaful verzekeringsmaatschappij werd in 1979 opgericht in Soedan, bijna gelijktijdig gevolgd door een ander bedrijf in Bahrein. De snelle groei van Takaful sindsdien, zelfs in de niet-moslimwereld.

Takaful Islamitische Overlijdensverzekering

Takaful is nog een “jong” product

’s Werelds eerste Takaful verzekeringsmaatschappij, de Sudanese Islamic Insurance Company, werd opgericht in 1979. Sindsdien zijn er wereldwijd meer dan 800 Takaful verzekeringsmaatschappijen en 300 Takaful-operators (d.w.z. conventionele verzekeraars die Takaful-activiteiten uitvoeren via een “operator” die waarborgen en scheiding van bijdragen en activa mogelijk maakt).

Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) zal Takaful een brede aantrekkingskracht hebben in moslimgemeenschappen binnen de EU landen die op zoek zijn naar een islamitisch conform alternatief voor conventionele verzekeringen en kan helpen om markten te ontsluiten die in het verleden niet toegankelijk waren voor conventionele verzekeraars. Het kan ook aantrekkelijk zijn voor diegenen die zich bezighouden met alle vormen van ethisch financieren en het vinden van alternatieven die passen bij dit type ethisch bewuste consument. Bovendien kunnen sommige niet-moslimklanten zich aangetrokken voelen tot Takaful door de mogelijkheid van een teruggave van het overschot dat wordt gegenereerd op de bijdrage die ze verstrekken om verzekeringsbescherming te ontvangen.

Takaful Islamitische Overlijdensverzekering

Toekomstbestendigheid

Aangezien Takaful in Nederland zich, vergeleken met andere financiële producten, nog in een redelijk vroeg ontwikkelingsstadium bevindt, betekent dit dat er onvermijdelijk onzekerheden en meningsverschillen blijven over aspecten van de Takaful-modellen en de manier waarop zaken moeten worden gedaan binnen de moslimgemeenschap in Nederland. Ondanks deze onzekerheden is er zeker goede reden om optimistisch te zijn over de toekomst van Takaful en haar enorme groeipotentieel. In Europa en met name Nederland is het nog redelijk onbekend begrip. In de islamitische landen worden alleen maar Takaful verzekeringen aangeboden die een groot pakket aan regelingen aanbieden. In Europa is het een opkomende markt die nog zijn weg moet vinden. Met ons project zal deze markt verder verkend en geïntroduceerd worden. Vanuit onze expertises bouwen we aan solidariteit en eenheid door de behoeften van de moslimgemeenschap in te vullen. 

Takaful Islamitische Overlijdensverzekering

Hoe is een verzekering in Nederland geregeld

Wat betekent het woord verzekering in Nederland? 

Een verzekering is een wederzijdse overeenkomst tussen enerzijds de verzekeraar die zich voor een vast bedrag verbindt om anderzijds de verzekerde te vrijwaren van toekomstige onzekere voorvallen.

Er zijn 2 typen verzekeringen

  • De schadeverzekering: de verzekeraar geeft de verzekerde een (gedeeltelijke) vergoeding als er schade is. De bekendste schadeverzekeringen zijn: inboedelverzekering, inbraakverzekering en rechtsbijstandverzekering.
  • De sommenverzekering: vooraf staat al vast welk bedrag de verzekeraar gaat uitkeren. De bekendste sommenverzekeringen zijn de overlijdens- en uitvaartverzekering, levensverzekering en de pensioenverzekering.

Wie reguleert en houdt toezicht op de verzekeraars.

  • De Nederlandsche Bank (DNB): 
  • Autoriteit Financiële Markten (AFM.

Verzekeringsmaatschappijen staan onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Verzekeraars dienen een vergunning van deze centrale bank te hebben om verzekeringen te mogen afsluiten. De Nederlandsche Bank (DNB) ziet erop toe dat een verzekeraar de wettelijke eisen naleeft. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt toezicht op de financiële voorwaarden en de uitvoering van de overeenkomsten (financiële bijsluiter). 

Aan welke wetgeving moeten verzekeringen voldoen? 

Wet op het Financieel toezicht (Wft): Dit is naast de daarop gebaseerde lagere regelgeving, de belangrijkste wet. Een verzekeringsmaatschappij in Nederland moet bij vergunningaanvraag en bij de uitoefening van haar bedrijf aan allerlei in de Wet op het financieel toezicht (Wft) verankerde eisen voldoen. Die eisen zijn gericht op het bevorderen van de soliditeit van de verzekeraars en daarmee ook op het beschermen van de belanghebbenden tegen het verliesrisico als gevolg van een tekortschietende solvabiliteit of liquiditeit. De Nederlandsche Bank (DNB) ziet erop toe dat een verzekeraar de wettelijke eisen naleeft. De nadruk ligt hierbij op:

  • de betrouwbaarheid van beleidsbepalers
  • de geschiktheid van beleidsbepalers
  • de integere bedrijfsvoering
  • de beheerste bedrijfsvoering
  • de uitbesteding van werkzaamheden
  • de rechtsvorm
  • de zeggenschapsstructuur
  • het minimum eigen vermogen
  • de toereikende solvabiliteit
  • de technische voorzieningen.

BRON: De Nederlandsche Bank (DNB) en Autoriteit Financiële Markten (AFM)

Wat doet het Expertise Centrum Islamitisch Begraven?

Vanuit onze visie bouwen we aan solidariteit en eenheid

Het ECIB werkt aan het oprichten van een Takaful Islamitische Overlijdensverzekering

Het ECIB werkt aan de oprichting van een Takaful Islamitische Overlijdensverzekering (Islamitisch conforme verzekering). Moslims in Nederland laten zo zien dat ze solidair zijn met elkaar en wederzijdse garantie en bescherming genieten. Dit thema en fonds is een reactie op de groeiende behoefte aan een duurzame en passende regeling die garant moet staat voor de volledige financiering van een uitvaart en begrafenis in Nederland of naar het land van herkomst. 

Visie, missie en solidariteit

visie

Creëren van een duurzaam en islamitische conforme regeling voor de financiering van begrafeniskosten.

Missie

Wederzijdse garantie en bescherming door het delen van elkaars lasten om elkaar te beschermen.

Solidariteit

Iedereen draagt bij aan een solidaire gemeenschap waarbij iedereen geniet van de voordelen van Takaful.  

Planning en ontwikkeling

Onderzoek en haalbaarheid

Het ECIB is inmiddels gestart met een uitgebreid onderzoek naar de haalbaarheid. Dit proces is een formaliteit. De behoefte is hoog. Draagvlak en erkenning van de moslimgemeenschap is een vereiste. Via een enquête en beleidsplan zal de volgende fase volgen.

Transparantie, organisatie en risicomanagement

Een goede organisatie gaat samen met transparantie en verantwoord risicomanagement. Een collectieve verantwoordelijkheid vraagt om een goed bestuur en organisatie die gekenmerkt wordt door een hoge mate van kwaliteit en structuur.

Oprichting en borging

De oprichting zal een staande Takaful verzekeringsmaatschappij zijn die formeel gebonden is aan toezicht en bescherming vanuit de financiële toezichthouders en autoriteiten. Hierdoor zal de borging van het fonds gegarandeerd en duurzaam maatschappelijk verantwoord zijn.

Tijdspad
Start januari 2022: Onderzoek en haalbaarheid I Juni 2022: Beleid en organisatie I Oktober 2022: Organisatie en Risicomanagement I April 2023: Oprichting en inrichting 80%

Het ECIB houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen

Het ECIB ExpertTeam is momenteel gestart met de voorbereidingen in fase 1 van onderzoek en haalbaarheid. We hechten veel waarde aan een goede communicatie en afstemming. We houden u via onze website graag op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Coöperatieve samenwerking

Wederzijdse garantie en bescherming

Islamitisch conforme verzekering

Kwaliteit en verantwoorde organisatie

Takaful Islamitische Overlijdensverzekering

Solidariteit door eenheid

Expertisecentrum

SOCIALE MEDIA & CONTACT

© Copyright I Expertise Centrum Islamitisch Begraven