Menu Sluiten

Thema’s

Thema's

Bouwen aan ontwikkeling vanuit strategische thema's

Onze thema's

Thema’s zijn onderwerpen die aansluiten op het islamitisch begraven in het algemeen. Thema’s kunnen een tijdelijk of doorlopend karakter hebben, maar ook overgaan in een project. Onze thema’s worden, na overleg met onze ECIB Kennisteams, elke 2 jaar vastgesteld en sluiten aan op het islamitisch begraven in het algemeen. Voor de periode 2022 tot 2024 zijn 3 thema’s vastgesteld. Het ECIB ExpertTeam heeft inmiddels 2 thema’s in uitvoering. Daarnaast hebben we 1 thema, het islamitisch begrafeniszorg autoriteit, gereserveerd die we uitgebreid zullen voorleggen aan onze ECIB Kennisteams. 

Het ECIB heeft het thema Takaful islamitische overlijdensverzekering in uitvoering. Dit thema is inmiddels in onderzoeken op haalbaarheid en uitvoerbaarheid. Het ECIB biedt ook de mogelijkheid aan u om een relevant thema in te dienen.

ECIB Thema's

Certificering bijzondere islamitische begraafplaats

Moslims moeten kunnen vertrouwen op de identiteit van de islamitische begraafplaats. Dit kan alleen door de borging van de islamitische voorschriften, de kwaliteit van de bedrijfsvoering, de bestaanszekerheid en alles wat verband houdt met een goed beheer en organisatie. Met een accreditatie (certificering) wil het ECIB dit vertrouwen vastleggen en officieel registreren middels een keurmerk. Nadat het ECIB onderzoek heeft gedaan naar de praktische en theoretische vereisten zullen de normen vastgesteld worden. De certificering kan dan worden aangevraagd door de eigenaar of beheerder van de islamitische begraafplaats. De audit wordt uitgevoerd door het ECIB samen met een erkend en bevoegd keuringsinstituut. Een certificering is 5 jaar geldig. Na 3 jaar dient een tussentijdse evaluatie uitgevoerd te worden, om de kwaliteit en verduurzaming van islamitische begraafplaatsen te kunnen blijven borgen.

Takaful Islamitische Overlijdensverzekering

Moslims in Nederland hebben recht op een betaalbare uitvaart en waardige begrafenis waarbij ze ontzorgt worden van A tot Z. Hoofddoel is het oprichten van een duurzaam collectieve regeling in de vorm van Takaful. De term Takaful vertaalt zich in ‘solidariteit’ of ‘wederzijdse garantie’ en is een vorm van islamitisch geoorloofde manier van islamitisch verzekeren. Takaful volgt met name islamitische principes, waaronder gedeelde verantwoordelijkheid en samenwerking. Het ECIB onderzoekt de realisatie en organisatie van een coöperatieve islamitische verzekering waarin kwaliteit, duurzaamheid en transparantie belangrijk zijn. Inmiddels is een begin gemaakt met dit thema samen met externe partners. In het tablad ECIB Takaful leggen we uitgebreid uit wat Takaful betekent.

Landelijk orgaan toezicht islamitisch Begrafeniszorg

In het verlengde van het thema certificering van islamitische begraafplaatsen, wil het ECIB onderzoeken of het haalbaar is om een landelijke onafhankelijke toezichthouder op te zetten die het mandaat heeft om, naast het gemeentelijk toezicht, waakt over de het islamitisch begraven. De primaire doelstellingen zijn vooral het zorgen dat de betrokken dienstverleners en beheerders werken in overeenstemming met de strikte islamitische regels, procedures om het eeuwigdurend grafrust te garanderen. Daarnaast is het van groot belang om de zorgplicht en het bestaansrecht duurzaam te borgen. In dit thema zal ook de uitvaartzorg en de overige diensten meegenomen worden als onderdeel van het toezicht en de begrafeniszorg. Dit thema wordt al in Engeland en de VS toegepast en heeft zich zeer goed bewezen.

gereserveerd

Thema nader te bepalen in overleg met het ECIB Kennisteam

Heb je ook een thema die je belangrijk vindt?

Ben je actief in het (islamitisch) begrafeniswezen, een professional of vrijwilliger in het islamitisch begraven? Het ECIB biedt u ook de mogelijkheid om een thema in te dienen.

De ingediende thema’s zullen beoordeeld worden op basis van de SMART methode (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden) Hierdoor kunnen we een zorgvuldige selectie en beoordeling maken. De ingediende thema’s zullen dan voorgelegd worden aan het ECIB ExpertTeam voor beoordeling en vaststelling.

Expertisecentrum

SOCIALE MEDIA & CONTACT

© Copyright I Expertise Centrum Islamitisch Begraven